Toegang leden
email:
password:  
Remember me?
Paswoord vergeten ?
Login aanvragen
 

 

Q&A- Kost het in het buitenland mee
 
 
 
 
 
 
 
 
  Kost het in het buitenland meer om boodschappen te doen? Of net niet?  
 

 

Sommige (voedings)producten zijn hier duurder dan in het buitenland.

Van de prijs die de klant aan de kassa betaalt, gaat gemiddeld:

 • zeventig procent naar de leverancier
 • achttien procent naar de loonkost van het personeel
 • tien procent naar kosten voor transport en gebouwen.

De voedingshandel werkt met marges van twee tot drie procent, en maakt dus duidelijk minder winst dan het gemiddeld Belgische bedrijf (waar de winstmarge zes procent bedraagt).

En toch liggen de prijzen in België soms hoger. Waarom?

 1. De fiscaliteit. De loonlasten liggen in ons land gemiddeld tien procent hoger dan in de buurlanden. Het mechanisme van automatische loonindexering is nadelig voor de handel - een sector waar de personeelskost zestig procent van de toegevoegde waarde uitmaakt.
  Bovendien liggen ook onze btw-tarieven hoger. 21 procent is méér dan de 19 procent van Nederland en Duitsland of de 15 procent van Luxemburg. 
  Nemen we een fles water als voorbeeld. Gewoon, een fles, anderhalve liter, mineraalwater. In België kost een fles gemiddeld 0,583 euro, in Frankrijk kost diezelfde fles gemiddeld 0,22 euro.
  Het eerste verschil zit in de btw: in België bedraagt die 6 procent (net als in Nederland); in Frankrijk 5,5 procent en in Luxemburg slechts drie procent. Daarnaast heft België, als enige land, een extra heffing op de verpakking. Die taks komt neer op 0,15 euro voor een fles die één keer wordt gebruikt (zoals  plastic); herbruikbare flessen brengen een extra taks van 0,02 met zich mee.
 2. We hebben het vaak over marktafbakening. Leveranciers hanteren verschillende prijzen voor verschillende markten - zoals je dat ook in bijvoorbeeld de auto-industrie vaststelt. 
 3. De specifieke smaken en eisen van de Belg. Smaken verschillen - dat betekent dat bijvoorbeeld een pot Nutella in Nederlands anders is samengesteld dan in België. En daardoor goedkoper wordt. We zijn ook veeleisend: wij Belgen verlangen meer verschillende winkelformules, meer keuze, betere kwaliteit.
 4. De strenge wetgeving. Er mag in België, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, niet met verlies worden verkocht. Wij mogen (alweer in tegenstelling tot Nederland) ook jobstudenten niet onbeperkt inzetten.
 5. Gebrek aan concurrentie. De prijzen van telecom en energie liggen bij ons hoger dan in de buurlanden, omdat er nauwelijks concurrentie speelt op die markt.

Contact : Hans Cardyn

 
 
Events
 

 
 

 
 

Update : 5/8/2011

 

StatutenDisclaimerSitemap • Edmond Van Nieuwenhuyselaan 8 • 1160 Brussel • T 02 788 05 00 • info@comeos.be