Toegang leden
email:
password:  
Remember me?
Paswoord vergeten ?
Login aanvragen
 

 

Q&A- Wil de handelaar onbeperkt kun
 
 
 
 
 
 
 
 
  Wil de handelaar onbeperkt kunnen uitbreiden, bouwen en verbouwen?  
 

 

Heel waarschijnlijk wordt het winkelbeleid binnenkort een regionale bevoegdheid. De regio’s bereiden hun beleid in ieder geval al voor. We zijn daar zeer blij om: het is voor die overheden een uitgelezen kans om een nieuwe dynamiek in de handel te pompen. Door een kader te creëren waarin beslissingen sneller, consequenter en doordachter worden genomen. Waar procedures eenvoudiger en korter zijn.

De handelaar wil dus niet onbeperkt zijn gang kunnen gaan - en bijvoorbeeld ongebreideld uitbreiden. Niet in de betekenis van de winkeloppervlakte zomaar te vergroten, en niet in de betekenis van méér vestigingen lukraak neer te poten. Maar we eisen wel dat er een leef- en werkbare administratie komt.

We zijn voor een evenwichtig, eerlijk en doordacht winkelbeleid. Maar we geloven evenzeer dat de voorstellen die op tafel liggen (Vlaanderen) of in de maak zijn (Brussel en Wallonië) alles behalve eerlijk en evenwichtig zijn.

De gewesten willen het winkelbeleid in nog meer reglementen en decreten gieten. Aan Vlaamse kant wordt de handel in de rand (de periferie) bovendien zwaar aan banden gelegd, ten gunste van de handel in stadscentra.

We vinden niet dat het de taak is van de overheid (welke overheid ook) om te bepalen welke winkel welk assortiment op welke plaats mag aanbieden.

De handel is per definitie een dynamische sector: de handelaar weet als geen ander wanneer hij het assortiment moet aanpassen, wat de klant verlangt van de winkelindeling, op welke locatie er zaken kunnen gedaan worden, … Overheidsinmenging zal ongetwijfeld die dynamiek beknotten.

We vinden kernversterking een positieve zaak, maar ze mag niet ten koste gaan van handel op andere plaatsen.

Bovendien willen we dat de overheid zich eerst op zijn taken concentreert: mobiliteit en veiligheid, om die maar te noemen. Het is te gek dat de steden eerst verkeersluw worden gemaakt, dat verkeer wordt ontmoedigd en parkeren quasi onmogelijk wordt gemaakt, om even later de consument naar de stad te lokken om inkopen te doen.

We zijn ervan overtuigd dat verschillende winkelvormen elkaar aanvullen en zelfs versterken.

In de steden kunnen de funshoppers terecht. Funshoppers nemen hun tijd, vergelijken en kiezen, passen en proberen. Ze winkelen bij uitstek in de stad.  Runshoppers vinden eerder hun gading in de rand: ze trekken weinig tijd uit voor de noodzakelijke inkopen, willen vlot en dichtbij parkeren en liefst alles dichtbij vinden. Vrijwel iedereen doet zowel aan run- als aan funshoppen.

Dit betekent niet dat we voor een complete wetteloosheid pleiten. Maar er bestaan vandaag al meer dan genoeg regels en wetten die handelaars moeten volgen en die voor veel administratieve last zorgen.

Contact : Hans Cardyn

 
 
Events
 

 
 

 
 

Update : 5/8/2011

 

StatutenDisclaimerSitemap • Edmond Van Nieuwenhuyselaan 8 • 1160 Brussel • T 02 788 05 00 • info@comeos.be