Toegang leden
email:
password:  
Remember me?
Paswoord vergeten ?
Login aanvragen
 
Pers- Persbericht- Archieven 2005- Warenhuisstaking geen succes,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Warenhuisstaking geen succes, Fedis waarschuwt de vakbonden  
 

 

De aangekondigde staking van de vakbonden vandaag in de distributiesector was geen succes. Amper 14% van de grote voedingswinkels bleef vanochtend dicht, bij de non-foodwinkels was er van staking zelfs hoegenaamd geen sprake, een enkele uitzondering niet te na gesproken. De werkwilligheid van de werknemers uit de sector was groot. De stakingspiketten kwamen bijgevolg veelal uit andere sectoren. De distributie derft vandaag 16 miljoen euro
 
Vanochtend waren 183 van de 1 271 grote voedingswinkels gesloten, en 20 van de
1 129 niet-voedingswinkels. In de loop van de namiddag verdwenen meer en meer piketten zodat vanaf de vooravond allicht een heleboel winkels weer open zijn. In Vlaanderen en Brussel waren nagenoeg alle winkels open, het grootste deel van de gesloten winkels bevonden zich in Wallonië. De zelfstandige kleinhandel, de zelfstandige voedingssupermarkten en de groothandels werden niet getroffen. In totaal was 8% van de grote supermarkten vandaag (tijdelijk) gesloten.
De werkwilligheid van de werknemers was dan ook groot: in bijna alle bedrijven kwam meer dan 95% van de werknemers opdagen. Dat is ook de reden waarom de meeste piketten bestonden uit externe vakbondsmensen.
 
Met de staking wilden de vakbonden onderhandelingen op sectoraal vlak afdwingen over het Generatiepact. Fedis is tevreden dat de werknemers uit de sector begrijpen dat algemene eisen niet op sectoraal maar op interprofessioneel niveau moeten besproken worden. Daarom had het VBO de vakbonden ook uitgenodigd voor gesprekken terzake. De vakbonden hebben echter nog steeds niet gereageerd op dat VBO-voorstel om te onderhandelen. Het is dan ook de vraag wat zij met deze mislukte actie hebben willen bereiken: de eigen achterban steunde hen niet, en zelf blijven de ze de uitgestoken hand van de werkgevers weigeren.
 
De sector derft door deze staking 16 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan bij de vorige staking op 7 oktober toen de vakbond er in slaagde 32% van de grote supermarkten te treffen met een staking met dezelfde eisen. Toch is voor Fedis de maat stilaan vol. Op enkele weken tijd heeft de sector 3 stakingen moeten pareren. Bovendien wordt het Herenakkoord door de staking van vandaag geschonden. In dat akkoord beloven de vakbonden niet te staken met piketten van andere bedrijven.
De sector geeft vandaag 300 000 mensen werk en nam er tussen 1998 en 2004 nog eens 50 000 in dienst. Fedis waarschuwt ervoor dat de vakbonden de werkgelegenheid in de distributiesector in gevaar brengen met dit soort zinloze en dure stakingen.

Baudouin Velge
Gedelegeerd bestuurder 

 

Contact  : Paskal Deboosere  
Communicatieverantwoordelijke
Tel. : 02 537 30 60

 
 

 
 

 
 

Update : 12/12/2005

 

StatutenDisclaimerSitemap • Edmond Van Nieuwenhuyselaan 8 • 1160 Brussel • T 02 788 05 00 • info@comeos.be